fbpx
Close

A köröm és a bőr elváltozásai

A köröm és a bőr elváltozásai

A köröm és a bőr elváltozásai

Lábápolás szempontjából a bőrtünetek lehetnek lábápolást tiltó vagy fokozott figyelmet igénylő körülmények. A pedikűrösnek a saját és vendége egészsége érdekében számos bőrtünetet fel kell ismernie, a bőrtünetekkel kapcsolatban vendégének hasznos otthonápolási tanácsokat kell adni és ha szükséges szakorvoshoz kell irányítani.

A bőr legfelső, normális esetben folytonosan leváló és folytonosan újratermelődő, védő rétege a szaruréteg. A bőrfelszínen a szarutermelődés folyamatos, a termelődés és a leválás egyensúlyban van. Ha az elszarusodásban valamilyen zavar áll be, akkor a keletkezett szaru mennyisége és minősége eltér a normálistól, ilyenkor szaruképzési rendellenességről beszélünk. Szarusodási rendellenességek közé tartozik a bőrkeményedés és a tyúkszem, melyek általában a tartós mechanikai hatásnak ( nyomás, dörzsölés) kitett bőrterületeken alakulnak ki. A bőr így “védekezik” az őt érő állandó “macera” ellen. A láb boltozatainak süllyedései, kényelmetlen lábbeli viselése hajlamosíthat rájuk.

A tyúkszem nem keverendő össze a talpon, sarkon fertőzés következtében kialakuló vírusos szemölcsökkel, melyek ugyancsak kellemetlenséget, fájdalmat okoznak, ha kellően nagyra nőnek. Amikor az elszarusodási folyamat felgyorsul, a bőr felszínén pikkelyszerű lerakódások képződnek (pikkelysömör, pszoriázis). A bőrön megjelenhetnek fizikai ( véraláfutás, seb, égés, horzsolás stb.) és kémiai ( kontaktekcéma, gyógyszerek, vegyszerek okozta elváltozások, bőrkiütés, savak, lúgok maró hatása) tényezők okozta elváltozások.

Fertőző elváltozásokat okozhatnak baktériumok (pl. orbánc, szőrtüsző gyulladás), vírusok ( pl. szemölcs, herpesz, övsömör) és gombák ( köröm- és bőrgomba).  Léteznek jóindulatú ( pl. pigment zavarok, festékes anyajegyek) és rosszindulatú (pl. melanoma) bőrelváltozások, sőt különböző élősködők is okozhatnak panaszokat. Gyakoriak az éreredetű bőrelváltozások is, ezek megjelenhetnek fekély, értágulat, érgyulladás, visszérgyulladás stb. formáiban is.

A körömre, ha vetünk egy pillantást, következtethetünk tulajdonosa szokásaira, sőt, egészségi állapotára is. Körmünk a vérkeringésből táplálkozik, ezért kimutathatja a vitaminhiányt, szervi elváltozásokat és gyulladásokat is. Barázdák, megvastagodások, beszakadás, elszíneződések-sok különböző ok vezethet a köröm külső megjelenésének negatív irányú elváltozásához rövid időn belül. Nem minden esetben körömgomba áll a háttérben! A köröm elváltozásaival kapcsolatban a pedikűrös a vendégnek hasznos otthonápolási tanácsokat ad és ha szükséges szakorvoshoz is irányítja.

benőtt köröm kellemetlen, fájdalmas terület, mely leggyakrabban a nagylábujjakon jelentkezik. Benőtt körömről akkor beszélünk, ha a köröm széle behatol az azt körülvevő szövetekbe. Gyulladást is okozhat, mely súlyosabb esetekben nagyobb területre is kiterjedhet és a seb gennyedzővé válhat. Legtöbbször a nem megfelelő lábápolási szokások okozzák, de szintén kialakulásához vezethet ha túl szűk, szoros cipőt viselünk, ha rendszeresen ugyanott valamilyen terhelés éri a lábujjat (pl. focistáknál), illetve a láb ortopédiai elváltozásai is deformálják a körmöket. Akinek a családjában gyakran előfordul benőtt köröm, az maga is hajlamosabbá válik rá. A köröm alapformája ugyanis genetikailag meghatározott és egyes formáknál gyakoribb a benövés.