fbpx
Esettanulmány-benőtt köröm-Péter

Pár hónappal ezelőtt felkeresett egy fiatalember – nevezzük Péternek -, aki rendszeres benőtt köröm panaszokkal küzdött. Öregujjai (nagylábujjai) fájdalma megkeserítette a mindennapjait, csak papucsban tudott már közlekedni a gyulladás és az érzékenység miatt. Sebészeten is járt, ahol az egyik benőtt körömsávot eltávolították, majd kémiai roncsolással kiirtották a körömtermelő sejtek azon állományát, melyből a köröm ezen a sávon kinőtt. Miután a seb begyógyult, a kezelt sávban többé nem nő köröm, úgy tűnhet, hogy a probléma megoldódott…vagy mégsem? Néhány hét elteltével láthatóvá vált, hogy a hátsó körömredőből drasztikusan eltávolított körömrész károsította a köröm növekedéséért felelős mátrix sejtjeit, így egy rendellenes körömnövekedés indult el. Igaz, hogy a kezelt területen a benőtt köröm nem okoz többé gondot, de a mátrix sérülések nagy része maradandó károsodás, így az esztétikai probléma tartósan is fennállhat. Péter azért keresett fel, hogy találjunk megoldást a másik körömszél kezelésére, mert nem szerette volna alávetni magát egy újabb sebészeti beavatkozásnak.

 

Átbeszéltük a lehetőségeket, eddigi körömvágási és cipőviselési szokásait, a benőtt körömrészt eltávolítottam és havi rendszerességű lábmanikűrt javasoltam neki. Elkezdtük az oldalsó körömsáncoknál túl mélyen bevágott körmeit kivezetni, hegyes orrú, szűk cipőit félrerakta és felhagyott az otthoni körömbarkácsolással. Mindezeknek köszönhetően a gyulladás és az érzékenység eltűnt az öregujjai környékéről, lábai megkönnyebbültek és újra tud zárt cipőt hordani. Mivel a helytelen körömvágás, a nem megfelelő cipők és az ortopédiai elváltozások együttesen okozták Péter panaszait, ezért nagyon fontos a rendszeres gerinctorna, lábtorna és egymásra forduló ujjainak tehermentesítése is. 

 

Ha benőtt körmös panaszaid vannak, nagyon fontos, hogy ne kezdj otthoni barkácsolásba, mert egy beszakított körömdarab, egy nem megfelelően fertőtlenített eszköz, egy pici szúrás a lágyrészben újabb gyulladást tud generálni. Keress fel egy szakképzett lábápolót, aki eltávolítja a benőtt részt és beszéljétek át, hogy mit tudsz tenni körmeid hosszú távú egészsége érdekében!

Még több bejegyzés

Másolás blokkolva.

Scroll to Top