fbpx
Esettanulmányok-Kukkantsunk néha bele lábfájós szerettünk cipőjébe…

….és ha csodákat látunk, küldjük vagy vigyük őt szakemberhez 😊.

Az idő előrehaladtával, ha fáj a láb, az ember azt érezheti, hogy mindene fáj. Sajnos a lábproblémák általános problémát jelentenek az idősebb felnőttek számára, részben azért, mert ez a testrész az évek során sokszor elveszíti párnázottságát, a láb boltozatai lesüllyednek (ebből fakadóan tyúkszemek, benőtt körmök alakulnak ki), a bőr és a körmök egyaránt szárazabbá válnak. A mozgástér beszűkülésével és a szem romlásával az otthoni lábápolás egyre nehézkesebbé és veszélyesebbé válik, a körömvágás során gyakran keletkeznek szúrások, sebek, benn felejtett körömsarkok. Ezek a sebek melegágyai a különböző fertőzéseknek és ha a fertőzés észrevétlen marad esetleg még keringési betegség vagy cukorbetegség is társul mellé, akkor súlyos egészségügyi problémák is kialakulhatnak.

Íme néhány eset, amikor már szakképzett lábápolóra kell bízni a kezelést:

Kedves, idős úr lába, a fia keresett meg, hogy segítsek a körömápolásban. Egyes területeken az otthoni barkácsolás sebeket ejtett, a körömsarkok itt-ott már fájdalmakat okozva mélyen befúródtak a bőrbe. A lábápolást vizes-porelszívós géppel, különböző frézekkel valamint kéziszerszámokkal végeztem. A fellevegősödött, megvastagodott és fertőzött körömrészeket tűréshatárig eltávolítottam. A sebeket fertőtlenítettem, sebkezelő krémmel és intelligens kötszerekkel fedtem. A további otthoni kezelést átbeszéltük, speciális körömolajjal is segítjük a körmök regenerálódását.

Vendégem kezelt cukorbeteg, bőrkeményedései és megvastagodott körmei miatt jött hozzám a műhelybe. Fontos, hogy ne okozzunk sérülést a kezelés közben, ezért diabéteszes vendég esetén a lehető legbiztonságosabb kezelési tervet kell felállítani. Bőre rendkívül száraz és elvékonyodott az alapbetegsége miatt, ezért a talp kezelésénél az elhalt hámsejteket vizes pedikűrgép segítségével távolítottam el. A körmöket és a körmök körüli bőrt speciális gépi frézekkel kezeltem. A megfelelő hidratálás elengedhetetlen egy cukorbeteg láb esetén, így a körmöket mandulaolajjal ápoltuk, a pedikűrt pedig bőrtípusnak megfelelő krémmasszázzsal zártuk.

Egy hölgy vendégem fájó tyúkszemekkel és normálistól eltérő mennyiségű bőrkeményedéssel érkezett. Tyúkszemei már annyira mélyre hatoltak, hogy lábujjai mozgását is korlátozták. A bőr kezelése során nagy mennyiségű elhalt hámrétegtől szabadítottam meg (több szikét is elhasználtam közben), így megkönnyebbülése már a pedikűrszékben érezhető volt. A tyúkszemek nagyon mélyre befúródtak a bőr rétegeibe, így azokat tűréshatárig kezeltem kézi szerszámokkal és gépi frézekkel. Tehermentesítéssel és hidratálással fejeztük be a pedikűrt, a lábujjak mozgása felszabadult, a kezelés sikeresen zárult.

 

Tipikus diabetes láb, amikor is a rossz keringés és egy nem gyógyuló seb miatt már az öregujj amputációjára is sor került. Sajnos a láb statikája megváltozott, extra nyomáspont alakult ki bevérzésekkel a haránton a 2es lábujj alatt, borzasztó fájdalmakat okozva járás közben. A területet megtisztítottam és készítettünk egy egyedi tehermentesítőt, ami csökkenti a nyomást és némi megkönnyebbülést hoz mozgás közben. A hölgy egy picit fellélegezhetett így, a fájdalom csökkent, de a további lehetőségeket is átbeszéltük. Szerencsére a terhelési ponton még nem alakult ki seb és nagyon fontos, hogy ennek kialakulását és a vele járó fertőzéseket (fekélyeket, amputációkat) megelőzzük. Ilyen esetben érdemes a diabetológus szakorvossal egy speciális diabétesz cipőt receptre felíratni, melyet kifejezetten a beteg lábára készítenek és így lehetőség nyílik a nyomáspontok hatékony tehermentesítésére.

A hatékony lábápolást a műhelyben csak elkezdjük, nagyon fontos, hogy a vendég otthon is kövesse a szakember tanácsait, útmutatásait, hiszen hosszú távon így lesz egészséges és esztétikus a láb bőre és a lábkörmök.

Még több bejegyzés

Másolás blokkolva.

Scroll to Top