fbpx

Gyógyító pedikűr

A gyógyító pedikűr az esztétikai eredményeken túl egészségügyi célokat is szolgál. Fontos, hogy a szakember felismerje, hogy a különböző alapbetegségek (pl. cukorbetegség, érszűkület, pszoriázis), bőr- és körömproblémák esetén milyen eszközök és anyagok használata javasolt és megengedett.

Kezelések

Bőrtünetek felismerése

Lábápolás szempontjából a bőrtünetek lehetnek lábápolást tiltó vagy fokozott figyelmet igénylő körülmények. A pedikűrösnek a saját és vendége egészsége érdekében számos bőrtünetet fel kell ismernie, a bőrtünetekkel kapcsolatban vendégének hasznos otthonápolási tanácsokat kell adni és ha szükséges szakorvoshoz kell irányítani. A bőr legfelső, normális esetben folytonosan leváló és folytonosan újratermelődő, védő rétege a szaruréteg. A bőrfelszínen a szarutermelődés folyamatos, a termelődés és a leválás egyensúlyban van. Ha az elszarusodásban valamilyen zavar áll be, akkor a keletkezett szaru mennyisége és minősége eltér a normálistól, ilyenkor szaruképzési rendellenességről beszélünk.

Gyakori rendellenességek

Szarusodási rendellenességek közé tartozik a bőrkeményedés és a tyúkszem, melyek általában a tartós mechanikai hatásnak (nyomás, dörzsölés) kitett bőrterületeken alakulnak ki. A bőr így “védekezik” az őt érő állandó “macera” ellen. A láb boltozatainak süllyedései, kényelmetlen lábbeli viselése hajlamosíthat rájuk.

A tyúkszem nem keverendő össze a talpon, sarkon fertőzés következtében kialakuló vírusos szemölcsökkel, melyek ugyancsak kellemetlenséget, fájdalmat okoznak, ha kellően nagyra nőnek.

Amikor az elszarusodási folyamat felgyorsul, a bőr felszínén pikkelyszerű lerakódások képződnek (pikkelysömör, pszoriázis).

A bőrön megjelenhetnek fizikai ( véraláfutás, seb, égés, horzsolás stb.) és kémiai ( kontaktekcéma, gyógyszerek, vegyszerek okozta elváltozások, bőrkiütés, savak, lúgok maró hatása) tényezők okozta elváltozások.

Fertőző elváltozásokat okozhatnak baktériumok (pl. orbánc, szőrtüsző gyulladás), vírusok ( pl. szemölcs, herpesz, övsömör) és gombák ( köröm- és bőrgomba). 

Léteznek jóindulatú ( pl. pigment zavarok, festékes anyajegyek) és rosszindulatú (pl. melanoma) bőrelváltozások, sőt különböző élősködők is okozhatnak panaszokat. Gyakoriak az éreredetű bőrelváltozások is, ezek megjelenhetnek fekély, értágulat, érgyulladás, visszérgyulladás stb. formáiban is.

A körömre, ha vetünk egy pillantást, következtethetünk tulajdonosa szokásaira, sőt, egészségi állapotára is.

Körmünk a vérkeringésből táplálkozik, ezért kimutathatja a vitaminhiányt, szervi elváltozásokat és gyulladásokat is.

Barázdák, megvastagodások, beszakadás, elszíneződések-sok különböző ok vezethet a köröm külső megjelenésének negatív irányú elváltozásához rövid időn belül. Nem minden esetben körömgomba áll a háttérben!

A köröm elváltozásaival kapcsolatban a pedikűrös a vendégnek hasznos otthonápolási tanácsokat ad és ha szükséges szakorvoshoz is irányítja. 

Gombás fertőzés esetén érintett lehet a köröm, a körömágy és a köröm alatti bőrfelület is.

A gomba terjedésének kedvez a sötét, meleg, nyirkos környezet, emiatt sokkal gyakrabban jelentkezik a lábujjak körmén, mint a kéz ujjain. A lábujjak vérkeringése a kézujjakéhoz képest csökkent mértékű, amely cukorbetegség, érszűkület során kifejezetten romlik, ez pedig megnehezíti az immunrendszer védekezőképességét, elősegítve a gombás fertőzés terjedését.

A diagnózis a gomba vizsgálata nélkül nem mondható ki 100%-os biztonsággal, a köröm alatti kaparék mikroszkópos vizsgálata és tenyésztés szükséges. A gombás köröm kezelése gépi pedikűrrel történik, fájdalommentes eljárás. Maró és csiszolófejekkel a lehető legjobban elvékonyítjuk a gombás köröm lemezét, hogy a gombaölő hatóanyagok teljes vastagságában átjárhassák azt.

Az otthoni lábápolás elengedhetetlen

A teljes körű, hatékony pedikűr elengedhetetlen része az otthoni lábápolás. Ehhez fontos, hogy bőrtípusunknak, bőr- és körömproblémáinknak megfelelő készítményeket alkalmazzunk és vegyük figyelembe a láb egyéni igénybevételét is . A pedikűr és az otthoni ápolás együttesen hatékony eredményt tud nyújtani gombás elváltozások, száraz, repedezett bőr, izzadt lábak, bőrkeményedések stb. esetén.
Sokszor a problémákat a nem megfelelő cipőhasználat és/vagy az ortopédiai elváltozások miatt a lábon kialakuló extra nyomáspontok okozzák.
Ezek megszüntetésére fontos a célzott terület tehermentesítése bőrbarát, puha, méretre szabott szilikon tehermentesítőkkel, egyéb nyomáscsökkentő megoldásokkal, bizonyos esetekben egyéni talpbetét, speciális gyógycipő készítése is ajánlott.

Másolás blokkolva.

Scroll to Top